Livros

In de zomer van 2012 fotografeerde Jef Van Eynde de laatste ateliervoorstelling van Raoul De Keyser. De werken in deze opstelling waren bestemd voor een nieuwe tentoonstelling bij David Zwirner. Kort daarna, op 6 oktober 2012, overleed Raoul. Over deze werken en atelierfoto's verscheen bij MER in 2014 'The Last Wall'.

In 2023, elf jaar later, maakte Jef Van Eynde opnieuw beelden in het atelier van Raoul De Keyser, en bundelde deze in het boek Vestiges. De 165 polaroids in het boek tonen de woon- en werkplek van een kunstenaar die er niet meer is, maar waar de kracht van zijn oeuvre nog ontegensprekelijk aanwezig is.
Z - Stefaan Vermuyten - 2021

door Bart Janssen, Luc Derycke, Luk Lambrecht, Koen Peeters, Jef Van Eynde. Uitgegeven door MER. B&L, 2021.

Een niet vast te pinnen patchwork, een cartografie van situaties, een verzameling van gevonden beelden, grappige omstandigheden, een ongeregeld repertorium van verrassende representaties van banale of uitheemse realiteiten en fenomenen. Het werk van Stefaan Vermuyten sublimeert de heerlijk complexe onmogelijkheid tot het definiëren van de wereld.

Een illusionistische en absurde ondertoon die vaag doet denken aan de donkere en tragi-komische taal van Samuel Beckett. Achter de zogenaamde banaliteit van zijn picturale corpus schuilt een rauwe, existentiële realiteit; niet eens een poging tot het opwekken van emotie, maar een authentiek en onverbloemd ongenoegen over de ‘condition humaine’.
Salad Days - 2019

This book is the result of keeping company to my friend Werner Mannaers. All pictures were found in his vicinity. All works depicted, except the Passion Flower for T. edition, never made it to Werner’s oeuvre. They are traces.

SAMENSPRAAK

Mark Tritsmans & Jef Van Eynde
2012, Cultura Wetteren

Mark Tritsmans was Landschapsdichter 2012 in Schellebelle en Jef Van Eynde de fotograaf die aan hem gekoppeld was. De bundel telt 12 gedichten en 24 zwartwit-foto's. De gedichten en de foto's stonden van mei tot oktober 2012 in openlucht, in de Kalkense Meersen, en werden verzameld in deze publicatie.